Saturday, October 25, 2008

Stinkende winden laten is goed voor eigen gezondheid

Stinkende winden laten is goed voor (eigen) gezondheid

Wie stinkende winden laat, heeft voortaan een excuus: het moet van de dokter. Uit een studie is namelijk gebleken dat het gas dat ervoor zorgt dat winden gaan stinken helpt om de bloeddruk te verlagen. Dat meldt de BBC op zijn website.

Waterstofsulfide
De onaangename geur die vrijkomt wanneer iemand een wind laat, wordt veroorzaakt door waterstofsulfide, een stof die op zijn beurt geproduceerd wordt door bacteriën in de darm. Datzelfde gas wordt echter ook geproduceerd door een enzym in de bloedvaten, waar het moet zorgen dat de aderen ontspannen en de bloeddruk naar beneden gaat.

"Essentieel voor lichaam"
"We weten dat waterstofsulfide in grote hoeveelheden niet goed is, maar blijkbaar zijn kleine hoeveelheden van deze stof wel essentieel voor ons lichaam", klinkt het bij wetenschappers, die hopen dat de bevindingen leiden tot nieuwe behandelingen voor hoge bloeddruk. "Behandelingen op basis van waterstofsulfide kunnen van belang zijn voor heel wat cardiovasculaire ziekten", toont dr. Allan MacDonald van de Glasgow Caledonian University zich alvast optimistisch. (belga/svm)

1 comment:

Anonymous said...

Lees het hele blog, pretty good