Saturday, October 25, 2008

Kanker besmettelijk?

Kanker ooit ook bij mens besmettelijk zoals bij Tasmaanse duivel?

De Tasmaanse duivel is met uitsterven bedreigd door een erg besmettelijke gezichtskanker.
Zo ziet een gezonde Tasmaanse duivel eruit. Foto KVE
Zo ziet een gezonde Tasmaanse duivel eruit. Foto KVE
Tasmaanse duivels worden al jaren bedreigd met uitsterven door een erg besmettelijke vorm van kanker. Een professor heeft nu ontdekt dat die gezichtskanker wordt overgedragen door het feit dat Tasmaanse duivels gelijkaardige genen hebben. Dat doet hem vermoeden dat kanker ook bij mensen ooit besmettelijk kan worden, al beweerden medici altijd het tegendeel. Niet de kanker zelf zou besmettelijk kunnen worden, maar het virus dat sommige soorten kankers doorgeeft.

Ongelukkige toevalligheden
Professor Greg Woods is een Tasmaanse immunoloog. Hij is een specialist in menselijke ziektes, maar hij heeft zich ook toegelegd op de vreemde kanker bij de Tasmaanse duivel. "Die gezichtstumor ontstaat bij de Tasmaanse duivel door een serie van ongelukkige toevalligheden. Als die zich ook bij de menselijke tumoren zouden voordoen, kan kanker ook bij de mens besmettelijk worden."

Leukemie
"Omdat hun genetisch materiaal erg gelijkend is, geven de besmette Tasmaanse duivels de ziekte heel gemakkelijk door. Als het immuun systeem van de mens ook zwaar wordt aangetast, bestaat het risico dat kanker ook bij het menselijke ras besmettelijk wordt, vooral bij kankers die via een virus worden doorgegeven. Dat is het geval bij bjivoorbeeld hersenkanker (door het papilloma virus). Ook bij een vorm van leukemie (bloedkanker) kan de kanker door een virus ontstaan."

Mutaties
"Niet de kanker zelf, maar het virus dat de kanker doorgeeft zou de besmettelijkheid veroorzaken. Als het virus doorgegeven is, kan het cellen aantasten met kanker. Dus zelfs als je het virus hebt, is het niet zeker dat je de kanker ook zal krijgen. Daarvoor zijn nog enkele mutaties nodig en dat noem ik 'ongelukkige toevalligheden'. Die kunnen de cel met kanker aantasten." (hlnsydney/kh)
21/10/08 08u48

1 comment:

Anonymous said...

moet controleren:)