Sunday, September 28, 2008

Ijsbeer opgegeten door haai

IJsbeer opgegeten door haai

Het lijkt onwaarschijnlijk dat haaien een sterke prooi als en ijsbeer zouden aanvallen
De ijsbeer is al in gevaar door de smeltende ijskap en misschien moeten de dieren nog een ander gevaar vrezen. Wetenschappers waren verrast toen ze de kaak van een jonge ijsbeer in de maag van een haai vonden. "Dit zijn we nooit eerder tegengekomen. We begrijpen niet hoe het daar geraakt is", zeggen de wetenschappers, die eigenlijk wilden onderzoeken in hoeverre haaien op zeehonden jagen.

Dode ijsbeer?
Het is niet duidelijk of de haai een zwemmende ijsbeer heeft aangevallen of van een karkas heeft gegeten. Toch geloven de wetenschappers niet dat de haai een levende ijsbeer heeft aangevallen. "Zelfs een jonge ijsbeer zou een zeer zware tegenstander zijn voor een haai." In het verleden zijn al andere dieren in de maag van haaien aangetroffen en ooit geloofde men zelfs dat haaien uit het water sprongen om hun prooi aan te vallen. Maar dat is bij een sterke, gezonde ijsbeer helemaal uitgesloten.

Smeltend ijs
De Verenigde Staten hebben de ijsbeer eerder dit jaar op de lijst met bedreigde dieren geplaatst. Als het ijs blijft smelten, zullen de ijsberen steeds vaker het water opzoeken. Maar wetenschappers vrezen niet dat ze dan vaker aan haaien ten prooi zullen vallen, omdat haaien zelf warmer water verkiezen. Alleen orka's zouden gevaarlijke jagers kunnen worden. En zolang er andere, gemakkelijkere prooien bestaan, zullen haaien het risico niet nemen om op ijsberen te jagen. Global warming en het verlies van de habitat blijven de grootste gevaren voor de ijsbeer. (gb)

No comments: