Wednesday, January 23, 2008

Waarom vrouwen hun schamen over hun vagina?

In deze 21ste eeuw is de vrouw bijzonder actief, combineert ze beroeps- en gezinsleven zonder daarbij zichzelf volledig te willen wegcijferen. Kortom de vrouw van vandaag is dynamisch en weet wat ze wil! Ook op het vlak van anticonceptie. Daarbij komen gebruiksvriendelijkheid en betrouwbaarheid op de eerste plaats. Maar 90 % van diezelfde moderne vrouwen schaamt zich over haar vagina. "Onvoorstelbaar!", vindt 'Goedele Liekens, "Hoe kan een vrouw nu ten volle van haar seksualiteit genieten als ze daarvoor een lichaamsdeel nodig heeft waar ze een afkeer van heeft? Hoe kan ze een bewuste keuze maken in het ruime gamma van contraceptie als ze haar eigen lichaam niet eens kent?"

Seksuologe Goedele Liekens pakt meteen uit met verbluffende cijfers: "Recent onderzoek waarbij 1100 vrouwen tussen 18 en 44 jaar ondervraagd werden, heeft aangetoond dat slechts 36 % van de vrouwen de vagina ziet als iets positiefs. Veel erger nog: slechts 10 % van de vrouwen is er niet beschaamd over en 35 % heeft er de grootste moeite mee om erover te praten! Toch denkt 79 % van de vrouwen dat haar partner wel positief over haar vagina denkt. Mannen zijn dus duidelijk betere vriendjes van de vagina dan vrouwen.

Toch onvoorstelbaar dat de vagina in 2004 nog zo'n taboe is, dat zoveel vrouwen beschaamd zijn om over hun vagina te praten, laat staan er naar te kijken of eraan te voelen!", uit Goedele Liekens haar verontwaardiging.

Goedele: "Toch is 90 % van de ondervraagde vrouwen van mening dat een goede voorlichting over de vagina belangrijk is voor vrouwen. Er is dus werk aan de winkel! We moeten de vrouwen zover brengen dat ze een even positieve relatie hebben met hun vagina als mannen hebben met hun penis. Zij nemen die elke dag meerdere keren in de hand, al is het maar om te gaan plassen. Ze hebben er allerhande troetelnaampjes voor: 'liefdesknuppel', '17 cm naar de hemel',... Meisjes daarentegen zien hun vagina als een geheimzinnige, donkere, onbekende grot. Of ze gaan nog een stap verder en denken dat hun vagina iets vies, stinkend en druipend is dat je maar best met een overdreven hygiыne, veel zeep, sprays en vaginale douches te lijf gaat en waarvoor enkel denigrerende benamingen als 'mossel' of 'vismarkt' bestaan. Alsof een gezonde vagina naar rozen moet ruiken!"


Geen schaamlippen maar trotslippen

"Producenten van sprays, fris geurende inlegkruisjes en intieme deodorants gooien er grote budgetten tegenaan om ons ervan te overtuigen dat deze dingen een noodzaak zijn. Dat wij daar als vrouwen intrappen, heeft natuurlijk voor een groot deel met onze opvoeding te maken. Veel meisjes wordt nog steeds bijgebracht dat de vagina iets is waar je niet over praat en waar je beter afblijft. Ga maar eens na hoeveel meisjes hun schaamstreek wassen met een washandje en flink wat zeep, maar er zeker niet met de blote hand zullen aankomen. In andere culturen waar meisjes zich met de hand wassen, gehurkt over een kommetje water, hebben zij een veel normalere houding tegenover hun vagina.

Maar hoe kan je je kinderen nu een positieve houding bijbrengen voor een orgaan met zo'n vreselijke naam als 'vagina'. Ik zoek al jaren naar een nieuwe naam die tegelijkertijd krachtig en liefdevol klinkt, die respect afdwingt", vertelt Goedele Liekens. "Maar ik heb nog geen bevredigende naam gevonden. Ik vind het ook vreselijk dat ik mijn dochters moet vertellen over 'schaam-lippen', een 'schaam-heuvel', 'schaam-haar'. Terwijl ze zich daar helemaal niet voor hoeven te schamen, maar er juist trots op moeten zijn en er liefdevol over moeten kunnen praten. Waarom praten we niet over onze trotslippen?"


Wie niet van haar vagina houdt, kan geen goede sekspartner zijn

"De meeste meisjes hebben er geen flauw benul van hoe hun schaamstreek eruit ziet. Vraag maar eens om een tekening te maken... de schaamlippen, het gaatje van de plasbuis en de opening van de vagina... de meesten zullen er niet slagen. Elk meisje, elke vrouw zou zichzelf regelmatig eens zonder schaamte met een spiegel moeten bekijken en zou, door er meer vertrouwd mee te worden, moeten leren wat ze ziet mooi te vinden. Maar dan moet ze ook degelijk geяnformeerd zijn, moet ze weten waar ze zich aan te verwachten heeft. Anders zal zij wat ze ziet een rommelig, rimpelig boeltje vinden. De enige referentie die ze heeft, zijn immers de keurig bijgewerkte foto's uit bladen zoals Playboy of Penthouse. Dat leidt tot wantoestanden zoals labiacorrecties omdat meisjes denken dat de 'kleine' schaamlippen zeker niet groter mogen zijn dan de 'grote'. Totaal fout. Als seksuologe praat ik steeds over inwendige en uitwendige schaamlippen.

Vrouwen moeten leren houden van het natuurlijke, hun vagina leren zien als een leuk lichaamsdeel om van te genieten. En mannen hebben er baat bij om daaraan mee te werken. Anders zullen ze het moeten stellen zonder goede sekspartners. Want vrouwen die een negatieve houding hebben tegenover hun vagina, hebben ook een veel grotere kans op seksuele problemen, hebben vaak veel minder seksueel verlangen. Heel normaal. Hoe kan je nu een goede minnares zijn als je een afkeer hebt van het lichaamsdeel dat je daarvoor nodig hebt?"

2 comments:

Anonymous said...

Interesting for me//
/

Anonymous said...

There many usefull. I wanna say that information are very interesting. Try to be gere more often